dilluns, 22 de febrer del 2021

CCNN: LA HISTÒRIA DE LES ILLES BALEARS A TRAVÉS DELS FÒSSILS

 Divendres vàrem gaudir del taller "La història de les Illes Balears a través dels fòssils" a càrrec de n'Aina del Museu de Ciències Naturals de Sóller. Activitat subvencionada pel Projecte Europeu "Together to get there"

En aquest taller hem pogut conèixer una mica més la història de les nostres Illes, des de l'inici de la creació del nostre planeta: el planeta blau. Una segona etapa que normalment coneixem molt: l'era dels rèptils, passant per diferents glaciacions, sequies, animals extingits, animals que encara conservam fins l'aparició dels éssers humans. 


Els diferents investigadors han pogut desenvolupar les seves teories gràcies als fòssils. Podem trobar fòssils de qualsevol èsser viu, dels desplaçaments que han fet i de les seves deposicions. Hem tocat de primera mà diferents fòssils, alguns hem descifrat l'origen però d'altres ha estat molt complicat.

 

 

 

A la darrera part del taller hem tractat un animal endèmic de les nostres illes: el myotragus (rata-cabra). La cabra originària no té res a veure amb ell myotragus balear, l'evolució d'aquesta espècie és un exemple d'adaptació a l'entorn.

Canvis evolutius:
1- Han reduït tamany i guanyat pes.
2- Els ulls s'han desplaçat cap a la part frontal.
3- Les fosses nasals han tornat més petites.
4- Desenvolupament de dents incisives inferiors.

Ens va sorprendre molt que fos una naturalista anglesa, Dorothea Bate, qui va descobrir i estudiar aquest animal balear. Gràcies a l'esforç de tots els investigadors que han continuat la tasca començada per na Dorothea, avui en dia se saben moltes coses dels myotragus balerar.


Gràcies Aina! Ha estat un taller molt enriquidor!





 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EXPERIMENTAM A L'HORT!

 Us volem compartir el darrer taller a càrrec de l'APAEMA. La primera part va fer falta fer funcionar els nostres sentits. Na Laus ens v...