dilluns, 22 de febrer del 2021

CCNN: Taller pràctic dels aparells del cos humà i malalties relacionades.

 Hola!

Aquesta setmana hem començat amb una nova activitat molt enriquidora. 

N'Àlex i en Josep, pares de na Meritxell i n'Oriol, han vengut a ajudar-nos a comprendre millor el funcionament del nostre cos.  


La primera part ha estat més relacionada amb l'explicació de l'excrecció: aparell urinari, pulmons, fetge i glàndules sudorípares.

La segona part hem donat resposta a diferents dubtes que ens han sortit quan hem treballat els diferents aparells del nostre cos. Així com ajudar a comprendre més el que hem estudiat.

Què és un infart? Què és asma? Com es produeix la infecció d'orina? Què és un atxem? Quina quantitat d'aigua perdem quan suam? Què és la tensió? i moltes més!

I la darrera part més pràctica. Ens han ensenyat el cor, pulmons, fetge, diafragma, pulmons, ronyons, vies ... d'un porc real.

Gràcies a aquesta pràctica hem acabat de comprendre millor el que hem parlat al llarg d'aquests dies. Un exemple és que el ventricle esquerre té unes parets més gruixades mentre que les aurícules de cor són més estretes o que la tràquea és rígida com un tub perquè passa aire mentre que l'esòfag és tou, és un múscul i reacciona quan passa el bol alimentari. 

    

Moltes gràcies Àlex i Josep!


CCNN: LA HISTÒRIA DE LES ILLES BALEARS A TRAVÉS DELS FÒSSILS

 Divendres vàrem gaudir del taller "La història de les Illes Balears a través dels fòssils" a càrrec de n'Aina del Museu de Ciències Naturals de Sóller. Activitat subvencionada pel Projecte Europeu "Together to get there"

En aquest taller hem pogut conèixer una mica més la història de les nostres Illes, des de l'inici de la creació del nostre planeta: el planeta blau. Una segona etapa que normalment coneixem molt: l'era dels rèptils, passant per diferents glaciacions, sequies, animals extingits, animals que encara conservam fins l'aparició dels éssers humans. 


Els diferents investigadors han pogut desenvolupar les seves teories gràcies als fòssils. Podem trobar fòssils de qualsevol èsser viu, dels desplaçaments que han fet i de les seves deposicions. Hem tocat de primera mà diferents fòssils, alguns hem descifrat l'origen però d'altres ha estat molt complicat.

 

 

 

A la darrera part del taller hem tractat un animal endèmic de les nostres illes: el myotragus (rata-cabra). La cabra originària no té res a veure amb ell myotragus balear, l'evolució d'aquesta espècie és un exemple d'adaptació a l'entorn.

Canvis evolutius:
1- Han reduït tamany i guanyat pes.
2- Els ulls s'han desplaçat cap a la part frontal.
3- Les fosses nasals han tornat més petites.
4- Desenvolupament de dents incisives inferiors.

Ens va sorprendre molt que fos una naturalista anglesa, Dorothea Bate, qui va descobrir i estudiar aquest animal balear. Gràcies a l'esforç de tots els investigadors que han continuat la tasca començada per na Dorothea, avui en dia se saben moltes coses dels myotragus balerar.


Gràcies Aina! Ha estat un taller molt enriquidor!





 

dijous, 18 de febrer del 2021

EL CARNAVAL HA ACABAT I HA COMENÇAT LA QUARESMA

 

Després d'una intensa setmana de disfresses, colors i rialles, arriba la Jaia Quaresma per marcar-nos l'inici del temps de Quaresma. 

Aquest dimecres ens vàrem trobar al pati de l'escola per donar la benvinguda a la jaia més aclamada. Els nins i nines de 6è varen fer de mestres de ceremònia i guies d'aquesta activitat.



En Jaime, Alicia, Martina, Jose i Lysander varen explicar el sentit d'aquesta tradició, vàrem cantar plegats les cançons de la nostra cultura popular i finalment n'Irina de 2n va llevar la primera cama a la nostra Jaia.

Cada dimecres fins a final de març anirem llevant una cama i la darrera significarà que ha arribat PASQUA (final de temps de quaresma)



 



divendres, 12 de febrer del 2021

CARNAVAL 2021

 


Avui ha estat el darrer dia d'una setmana plena de colors i diversió. Començàvem el dilluns seguint les primeres ordres del Rei Carnestoltes i fins a la darrera instrucció: disfressar-nos al complet!

Gràcies al photocall que ha fet l'APIMA hem pogut fer-nos fotos amb les nostres disfresses. Aquí us compartim aquests moments.

















Al final del dia hem acabat la festa amb música, balls i moltes rialles. Els diferents grups han desfilat lluint les seves disfresses; hem vist policies, cavallers, monstres, princeses, bombers, àngels, infermers, vaquers, vaques, cans, roquers, superherois, ... una bona varietat de disfreses.




Just queda afegir que els/les mestres també hem gaudit d'aquest dia tan especial: hem sortit amb els grups a desfilar i no vos pensau que no hem ballat... ens hem reunit al mig de la pista a ballar!














dimarts, 9 de febrer del 2021

CASTELLANO: JUEGOS



En esta publicación os propongo unos juegos para seguir practicando la acentuación, tipos de palabras y ortografía en lengua castellana.









¡Espero que os gusten!


CCNN: JUGAM PER CONÈIXER-NOS MILLOR!


 Som éssers vius i això vol dir que feim les tres funcions vitals:

NUTRICIÓ          ------            RELACIÓ            ------            REPRODUCCIÓ

Hem començat el nostre recorregut per la funció de nutrició on intervenen diferents aparells: DIGESTIU - RESPIRATORI - CIRCULATORI - EXCRETOR.


Per jugar una mica i aprendre més us proposo uns jocs. Per accedir heu de clicar a l'enllaç i ... A JUGAR!

Joc 1: La nutrició

Joc 2: aparell digestiu


Aquí trobareu els vídeos que hem vist a classe i d'altres ben interesssants.

Aparell digestiu

Aparell respiratori

Aparell circulatori       Batec del cor

Aparell excretor 


A mesura que avancem aniré ampliant aquesta entrada amb més informació.

CONCURS DEL DIA DE LA NINA I DONA CIENTÍFICA. 11 DE FEBRER

Els alumnes del CEIP Mestre Pere Garau han participat a un concurs ben interessant: realitzar un petit vídeo exposant que les dones també poden ser científiques, que tenen les mateixes oportunitats i validesa que els homes. 

 A continuació trobareu els vídeos dels participants de la classe de 6è, esperam que hagi molta sort!

Grup 1: Lysander, Arpit i Jaime 



Grup 2: Catalina Barceló, Catalina Llinàs i Alicia. 


 
Grup 3: Martina, Pepi i Mariona.
 



divendres, 5 de febrer del 2021

EL REI CARNESTOLTES

 Bon dia!

Avui el Rei Carnestoltes ha vengut a visitar-nos. Com sol ser habitual ens dóna una carta amb les instruccions que hem de seguir al llarg de la setmana. El darrer dia hem de venir disfressat de casa, enguany és temàtica lliure. 

Ben segur que ens divertirem amb les seves propostes. 

A continuació trobareu la carta d'aquest any. 

Feliç Carnaval!!

EXPERIMENTAM A L'HORT!

 Us volem compartir el darrer taller a càrrec de l'APAEMA. La primera part va fer falta fer funcionar els nostres sentits. Na Laus ens v...